Szenzációs adatbázisra bukkantunk: itt könnyedén megtalálhatod rég elveszett családtagjaid

Találtunk Nektek egy nagyon hasznos weboldalt, amelynek a neve FamilySearch.com!

Ezen az oldalon egyesítik a modern közösségi média alkotta felhasználó-központú lehetőségeket a szabadon felhasználható hivatalos okiratok hasznosításával. Hogy ez pontosan mit jelent?

Magyar vonatkozásban: az oldalon egyszerre találod meg az 1895 és 1980 közt születettek, házasodtak és elhunytak anyakönyvi kivonatait az Országos Levéltárban megtalálható anyakönyvi kivonatok digitalizált formájában, és kereshetsz rá már regisztrált felhasználókra is.

Ha például beütöd a vezetékneved a keresőbe, és rátalálsz valakire külföldön, ráadásul a megtalált személy már töltött ki családfát, akkor te is ellenőrizni tudod, hogy van-e egyezés a kettőtök családfája között.

A családfakészítés eddig igen drága mulatság volt, ám a FamilySearch oldalon mindössze az idődet kell adnod azért, hogy rátalálj családtagjaidra.

Az oldal három részből áll: családfákból, a felhasználók által feltöltött személyes emlékekből, és digitalizált anyakönyvi kivonatok másolatából.

Az első kategória használata igen egyszerű. Regisztrálsz, elindítod a családfakészítés funkciót, amit – amennyit tudsz belőle – kitöltesz.

Ezután kereshetsz jelenlegi felhasználókat, a személyes emlékekben megemlített embereket, és ha egyezést találsz, beillesztheted őket a családfádba. Ha a jövőben valaki a családfáját készíti majd, a tiedre keresve is segítségre lelhet.

A második kategóriában családi emlékeket tölthetsz fel, azaz családi fotókat, történeteket stb.

A harmadik kategóriában, a Search/Records részben Magyarország különböző területéről összegyűjtött anyakönyvi kivonatok közül válogathatsz, születettek, házasodtak és halottak kategóriákban böngészve. Először kattints a területre, amire kíváncsi vagy, utána pedig válaszd ki az időt, és hogy születési-, házassági- vagy halotti anyakönyvi kivonatot keresel.

A FamilySearchnek jelenleg több mint 3 milliárd emberről van információja, ezért nagy esélye van, hogy Te is találhatsz valamit a családodról!!

Próbáld ki itt, hátha olyan dolgokra lelsz, amire nem is gondoltál volna!

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!