A kislány saját dallal lépett színpadra, melyet egy különleges hangszerrel kísért: produkciója aranygombot ért

Az ukulele húros hangszer, tulajdonképpen a gitár kicsi, négyhúros változata. A polinéz szigetvilág kedvelt hangszere. „Hawaii gitárnak” ennek ellenére általában nem ezt a hangszert nevezik, hanem a slide gitárt.

Az ukulelét általában Hawaii zenéjével azonosítják, ahol a neve durva fordításban „ugróbolhát” jelent. Az 1880-as években alakult ki a portugál braguinha és a rajão keveréséből. 1879-ben Manuel Nunes, José do Espírito Santo, és Augusto Dias a Ravenscrag fedélzetén Portugáliából Hawaiira, Honoluluba érkeztek, ahol az első ukulelekészítőként tartották őket számon. Manuel Nunes a később híres ukulelejátékossá váló Bill Tapia szomszédja volt. Az első hangszerét neki adta el 1915-ben, 75 centért. Az utolsó hawaii király, Kalākaua támogatása révén az ukulele a hawaii zene szimbólumává vált.

Az ukulelének négy főbb változata ismert (a kisebbtől a nagyobb felé haladva): szoprán (az eredeti méret), koncert, tenor (1920 óta) és bariton (az 1940-es évek vége óta). A tenor hangszeren a húrok néha duplázva vannak: hat húros (amikor az első és a harmadik húr van duplázva), vagy nyolc húros (amikor mind a négy húr duplázva van) változat ismert.

Grace VanderWaal, 12 évesen látogatott el a tehetségkutatóba, és első produkciója után rögtön az élőshow-ba került, az egyik zsűritag ugyanis megnyomta az aranygombot.

Az I Do Not Know My Name című saját dalt ezzel a különleges hangszerrel, az ukulelével kísérte.

Nem csoda hát, hogy a zsűrit levette a lábáról:

Oszd meg, hogy mások is hallhassák! 

(Forrás: Wikipedia)