Annyian elhibázzák: így főzd a zöldségeket, hogy bennük maradjon a sok értékes vitamin és tápanyag

Körültekintően kell nekilátnunk a zöldségek főzéséhez, mert bizony könnyen “kifőzhetjük” belőlük a fontos tápanyagokat, így a rostokon és vízen kívül nem sok hasznosat viszünk be a testünkbe.

Így kell jól elkészíteni a zöldségeket:

Ahhoz, hogy hozzájussunk az A, D, E és K vitaminokhoz, valamilyen zsiradékban, például vajban kell kissé megpirítanunk a zöldségeket, nem pedig vízben megpárolni, mert úgy odavesznek a hatóanyagok.

Egy másik fontos dolog, hogy ne féljünk a fagyasztott, tasakos zöldségektől, hiszen azokban is sok vitamin és ásványi anyag van, mert nagyon gyorsan fagyra kerülnek, miután leszedik, így minden konzerválódik bennünk, így szinte ugyanolyan egészségesek, mintha frissek lennének.

Ha mégis főzésre kerül a sor, a zöldségeket minél kevesebb vízbe tegyük bele, hiszen minél kevesebb a vízmennyiség, annál kevesebb vitamin és ásványi anyag oldódik ki.

Ne adjunk sót a főzéshez, mert a só egyes vitaminokat semlegesítheti. Csak akkor sózzunk, ha már elkészült az étel.

A héjában sült, vagy megfőzött burgonya több hatóanyagot fog magában tartani, mintha meghámoznánk, és ez fontos, mivel ez a gumós zöldség nagyon egészséges, így nem érdemes elpocsékolni a benne rejlő sok tápanyagot.

Az is fontos, hogy ha már főzésre kerül a sor, a lehető legkisebb lángon, hőfokozaton főzzük meg a zöldségeket.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)