Ez a mennyei erdélyi kenyérlángos nálunk a nyár kihagyhatatlan kelléke: bármennyit meg tudunk enni belőle

A lángost a magyar konyhában lágy kelt tésztából sütik lepényszerűséggé. A hagyomány szerint a kenyér tésztájából megmaradt darabokat sütés előtt kinyújtották majd a parázsra dobták és tejföllel fogyasztották.

A konyhatechnika fejlődésével a parazsat felváltotta a zsír vagy az olaj, a tejfölt pedig az ezer más fajta, különlegesebbnél különlegesebb ízesítés. Mivel könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, hamar elterjedt a nép körében, vásárok, búcsúk kínálatának, strandbüfék választékának állandó része

Az eredeti kenyérlángos 22-25 cm átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé-kevésbé kerek formájú, 250-300 g tömegű, sárgásbarna színűre sütött termék, illata, íze, mint a friss kenyéré. Állaga kívül ropogós, belseje puha.

Íme az eredeti erdélyi lángos receptje!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg darált füstölt sonka
  • 2 dkg élesztő
  • só, őrölt bors
  • pirospaprika

a sütéshez olaj.

Elkészítés:

Egy kevés lisztből meg az élesztőből langyos vízzel kovászt készítünk. A többi lisztet a sonkával, a kovásszal, a fűszerekkel meg annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, és alaposan bedagasztjuk. Egy-másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kézzel lángosokat szakítunk belőle, még 20 percig pihentetjük, és forró olajban kisütjük.

Nagyon jó étvágyat kívánunk hozzá!

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: tudasfaja)