Ezek a legfontosabb márciusi tennivalók a kertben: ne feledkezz meg róluk

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni a tavaszi első ténykedésekhez.

Virágok és dísznövények

Itt az ideje, hogy a cserepes növényinket átültessük. Ha ezt nem látjuk szükségesnek, akkor érdemes 1-2 cm friss virágföldet rájuk szórni.

Ha elmúlnak a fagyok és az aranyfa (sokak által aranyesőként ismert) virágzik, akkor megkezdhetjük a rózsákat felébreszteni, visszahúzni a takarásukat és megmetszeni őket.

A száraz ágakat metsszük le és vágjuk vissza az évelőket és az örökzöld sövényeket is a tavaszi első kihajtás előtt.

Tisztítsuk meg a gyepet a lombmaradéktól és hordjuk rá a komposztunkra.

A gyűjtött komposztot osszuk szét a fák és bokrok alatt, illetve a rózsák tövében és a virágágyásokon is. Ezt lazán dolgozzuk be a talajba.

Fűszernövények és zöldségek

A talajt előkészíthetjük a leendő zöldségágyásoknak. Érdemes a fagymentes földet felásni több alkalommal is, jól meglazítani és a komposztot beledolgozni a felső rétegbe.

Körbe kell nézni a területen, mert az első csigák már kibújhatnak és elkezdhetik megszállni a környéket. Szedjük őket össze.

Az első növények, amiket már a szabadföldbe vethetünk a lestyán, citromfű, sóska, spenót, retek, hagyma, sárgarépa, petrezselyem.

A vetés után rendszeresen távolítsuk el a felszaporodó gyomnövényeket, hogy ne gátolhassák a vetemények virágzását.

Március második felében ültethető a burgonya, csicsóka és a torma is a fagymentes földbe.

Gyümölcsös

Ideje gondozásba venni a gyümölcsfákat és megmetszeni.

Újonnan hozott fákat ilyenkor érdemes ültetni és elvégezni rajtuk az átalakító metszést.

Ha elmúlik a fagyveszély a fák komolyabb sebeit el kell távolítani és gondosan, szakszerűen le kell kezelni.

Gondot kell fordítani a szamócákra is, akiknek a beteg leveleit el kell távolítani, de nem szabad megsérteni a szívleveleket, amelyek hónaljában vannak a hajtásrügyek. A talajt lazítsuk fel köztük és dolgozzunk bele komposztot, fedjük le mulccsal.

Növényvédelem

Már márciusban elejét kell venni a levéltetvek elszaporodásának. Bármilyen tetűről legyen is szó, mindegyik árt a növényinknek. A megfelelő levegőmozgás nem tesz jót nekik. Emellett fontos megelőzés és kezelés a szappanos lemosás. Készítsünk keveréket 1 liter vízből, 1 evőkanál kenőszappanból és némi borszeszből.

Ideális feltételeket kell teremtenünk a növényink számára, és ha megfelelően tápláltak, akkor a leghatékonyabban képesek lesznek felvenni a harcot a betegségekkel, ahogyan minden élőlény.

Ideje eltávolítani az enyves gyűrűket a fákról és a szamócaágyásban a sorok közé fokhagymát ültetni, hogy megelőzzük a betegségeket.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)