Három káprázatos farsangi fák recept, hogy mindenki elégedetten álljon fel az asztaltól

A farsangi fánk minden tészta közül legjobban szereti a meleget. Ezért készítsük meleg helyen, óvjuk a léghuzattól, és még az asztalra is csak tiszta szalvétával lefedve vigyük be.

Farsangi fánk

A hozzá szükséges 250 g lisztet, miután előbb átszitáltuk, tartsuk 1-2 óra hosszat jó meleg helyen, hogy a liszt kellően átmelegedjék. 30 g élesztőt 1/4 pohár langyos tejjel, 10 g cukorral felfuttatunk az eredeti mennyiségnek legalább a kétszeresére. A már említett 250 g lisztből, csipetnyi sóból, 40 g vajból, 2 tojássárgájából, 50 g vaníliás cukorból, 1 evőkanál rumból, 2 evőkanál narancsléből és a felfuttatott élesztőből nem nagyon kemény tésztát dolgozunk ki, mindaddig, amíg a keverő kanálról leválik, és hólyagokat vet. Ezután a tésztát gyengén belisztezzük, tiszta ruhával letakarjuk, és 1 óra hoszszat meleg helyen pihentetjük. A megkelt tésztát belisztezett gyúródeszkára tesszük, és a nyújtófával hüvelykujj vastagúra nyújtjuk. Most fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a fánkokat nagyon forró és nagyon bő zsírban szép pirosra sütjük. Először fedő alatt sütjük, amíg megpirul, azután megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük szép pirosra a másik oldalát is. A kész fánkokat vaníliás cukorral meghintve, hígított meleg gyümölcsízzel tálaljuk.

Rendkívül finom farsangi fánk

6 tojássárgáját habosra keverünk 60 g cukorral és 1/2 vizespohár langyosra melegített tejszínhabbal. Hozzákeverünk 300 g előzőleg megmelegített lisztet, kevés langyos tejjel felfuttatott 15 g élesztőt, 1 evőkanál narancslevet, csipetnyi sót, 1 evőkanál rumot. A tésztát hólyagosra felverjük, majd letakarva megkelesztjük. A továbbiakban úgy járunk el vele, mint az előző receptben.

Töltött farsangi fánk

Éppen úgy készül, mint a töltetlen farsangi fánk, de amikor a belisztezett deszkára tesszük, nem nyújtjuk ki, hanem nyújtófával 1/2 cm vastagságúra ütögetjük. Ebből a tésztából kb. 6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki, minden másodiknak a közepére kis halom barackízt helyezünk, és azt egy másik korong nem lisztes felével befedve, szélüket az ujjunkkal gyengén összenyomjuk. Most az összeragasztott fánkocskákat egy valamivel kisebb fánkszaggatóval kiszúrjuk, és úgy rakjuk bele nagyon forró bő zsiradékba, hogy az a felük kerüljön alul, amely eddig felül volt. Először ezeket a fánkokat is fedő alatt sütjük, megfordítás után pedig fedő nélkül készre sütjük. A fánkoknak, a töltötteknek és töltetleneknek egyaránt, szabadon kell a zsiradékban úszniuk, mert csak így lesz szép fehér öv az oldalukon. A töltött fánkot vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: bidista)