Hat finom és hasznos zöldség, amit játszi könnyedséggel termeszthetsz te magad is, az otthonodban

Nem kell drága pénzen a boltban vásárolnod ezeket a finom és hasznos növényeket, magad is megtermelheted őket az otthonodban.

1. Burgonya

Csíráztassuk ki a burgonyát, így jóval meg tudjuk gyorsítani a kihajtási időt. Tojás méretű, kb. 50 grammos példányokat válasszunk, ha nagyobbak, kettőbe vághatjuk, arra azonban vigyázzunk, hogy mindenik ültetendő példánynak legyen csírája. Az édesburgonya hamar kihajt, így mélyebben kell ültetni.

2. Hagyma

Ha látjuk, hogy kezd csírázni a kamrában a hagyma, ültessük ki a kerti földbe, de akár otthon cserépbe is tehetjük. Kb. 1 cm mélyre ültessük, napos helyre. Kerüljük a túl sok öntözést, különben elrothad. Amikor elkezd hajtani, csökkentsük az öntözést.

3. Fokhagyma

Lehetséges, hogy nagyon jól néznek ki a szupermarketben kapható fokhagymák, és könnyebb is meghámozni az óriási gerezdeket, de tudnunk kell, hogy ezek mind vegyszerezett példányok. Ajánlott otthon ültetni, és ezt fogyasztani inkább. Vájjunk egy lyukat kb. 5 cm mélyre a földbe, és abba ültessünk egy gerezd fokhagymát. Készítsünk legalább egy-két sornyi lyukat, és azokat ültessük be fokhagymával, majd a végén takarjuk be földdel, és várjuk, hogy kinőjön a zöld része. A fokhagyma serkenti a paradicsom, saláta, málna, eper, cékla, rózsa növekedését. Azonban ne ültessük bab vagy borsó mellé, rossz hatással vannak egymásra.

4. Saláta

Nagyon gyorsan nő, ha meleg, napos az időjárás pár nap alatt megjelennek az első levélkék. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne szórjuk túl sűrűn a magokat, amikor kifejlődnek, nem fognak egymás mellett elférni. Ügyelni kell arra is, hogy biztosítsuk a szükséges vízmennyiséget, de csak felülről öntözzük őket, az alsó levelek hamarabb rothadásnak indulnak.

5. Zeller

2-3 cm-re a gyökerénél be kell vágni, majd tegyük egy pohár vízbe, és várjuk az új, friss hajtásokat. Napos helyen tároljuk, és cseréljük gyakran a vizet.

6. Káposzta

Tegyük gyökerestől egy tál vízbe, vigyázva arra, hogy ne ázzanak a levelek. Minden nap cseréljük a tálban a vizet, és közben öntözzük felülről egy szórófejes flakonnal, rendszeresen.

Próbálkozz meg te is a számodra kedves növények termesztésével, drukkolunk, hogy sikerüljön!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: filantropikum)