Ízletes burgonyalángos: nincs olyan ismerősöm, aki ne szeretné, és csak négy dolog kell hozzá

Könnyedén elkészítheted otthon is ezt a finomságot, csupán követned kell az alábbi recept utasításait:

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 50 dkg burgonya,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1/2 dkg só.

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük és megtisztítva áttörjük. Az élesztőt csészében 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk és 2-3 kanálnyi liszttel elkeverjük. Letakarva, szobahőmérsékleten tartjuk. Az áttört burgonyát összekeverjük a liszttel, megsózzuk.

Amikor az élesztős keverék eredeti térfogatának kb. kétszeresére emelkedett, a burgonyás liszthez öntjük, adunk hozzá még körülbelül 1,5 dl meleg vizet, összedolgozzuk és jól megdagasztjuk, amíg a tészta már nem tapad a kezünkre. A tészta keményebb legyen, kelés közben puhulni fog. A kidolgozott tésztát enyhén lelisztezzük és letakarva, meleg helyen 1 óra hosszat kelesztjük. Ezalatt egy peremes sütőlapot jól kizsírozunk.

A megkelt tésztát félbevágjuk, felét átgyúrva, leborítva félretesszük, másik felét lisztezve, kinyújtjuk akkorára, mint a sütőlap. Sodrófára felcsavarjuk és a kikent sütőlap keskeny vége fölé emelve, ráhengerítjük; egy félóráig letakarva kelesztjük, villával megszurkáljuk, forró sütőben pirosra sütjük. Szeletekre vágjuk, forró zsírral megkenjük, esetleg fokhagymával bedörzsöljük, frissen fogyasztjuk. Nagyon jó, ha tejföllel átkenjük a bezsírozott lángosokat.

A tészta félretett részét negyedóra múlva a deszkán kinyújtjuk, lelisztezzük, vigyázunk, hogy az alja is lisztes legyen, le ne tapadjon és letakarjuk. Amikor az első lángos megsült, a sütő-lapot átzsírozzuk és a második lapot az elsőhöz hasonlóan a sütőlapra helyezve, megsütjük. Ha két sütőlapunk van, a második lapot is közvetlenül a sütőlapra tehetjük.

Elkészíthetjük a hagyományos módon: tojás nagyságú cipócskákra osztjuk, kistányér nagyságúra kisodorjuk, fél órát pihentetjük, majd villával megszurkálva, pecsenyesütőben, egyszerre 2-3 lángost bő, forró zsírban szép pirosra sütünk. Reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Jó étvágyat!

Oszd meg, hogy mások is elkészíthessék! 

(Forrás: ketkes)