Szinte bármit túlél, széppé és hangulatossá varázsolja otthonod: így gondozd a filodendronod

A sokak által kedvelt növény virágot aligha hoz, levelei pedig jellegzetesen fényesek, az idősebb példányoké karéjozott. Megosztunk veletek néhány hasznos tippet a filodendron gondozásával kapcsolatban.

Vízigénye

Vízszükséglete átlagosnak mondható. Locsoljuk meg jól és hagyjuk, hogy az alatt levő föld beigya a vizet, majd újra locsoljuk meg. A legjobb, ahogyan minden növénynek is, ha esővizet használunk. Ha az nem áll rendelkezésünkre, akkor langyos csapvízzel öntözzük. Számára a magasabb páratartalmú levegő az ideális és bár jól elvan szárazabb klímájú helyen is, érdemes időnként permetezni.

Ideális hőmérséklet

A növekedési, fejlődési időszakban 18 fok vagy afeletti hőmérséklet szükséges számára, míg a hidegebb hónapokban a 12-15 fokkal is kiegyezik. Jól tűri a 27-28 fokos hőmérsékletet is, de ilyenkor nagyobb a vízigénye, ezért érdemes gyakrabban locsolni és permetezni is.

Fényigénye

Tekintve, hogy az esőredőkben őshonos növényről van szó, fényt közvetlenül nagy mennyiségben nem igényel. Érdemes az otthonunk egy árnyékosabb pontján elhelyezni és nem kitenni direkt napsugárzásnak, mert a levelei megfakulhatnak tőle.

Az ideális talaj

Számára a tőzeges, szerves anyagokban gazdag talaj a legkedvezőbb. Fiatalabb korában legalább egyszer egy évben érdemes átültetni. Ha már idősebb, akkor ez nem feltétlen szükséges, elég a felszíni földréteget cserélni róla. Tápoldatozni sem kell rendszeresen. A hazai klímán nem nagyon számíthatunk tőle virágokra.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)