Mikor az apa összecsomagolta lánya holmiját, a tükör mögött egy levélre bukkant: ez volt a lány utolsó üzenete

“Mindig pozitív volt, amikor kórházba került, mindig figyelt rám, és mindig azt mondta, hogy ne sírjak” – mondta Athena édesanyja, Caroline. – Tudtuk, hogy a rák nagyon agresszív… ő harcolt, ameddig csak tudott, de végül túl gyenge volt ahhoz, hogy felkeljen az ágyból… Röviddel a 13. születésnapja után elvesztettük őt.

Pedig az angliai Leicesterben élő Athena Orchard vidám, csinos kislány volt, aki élvezte a sportot, szeretett írni, és gondját viselte a fiatalabb testvéreinek. De karácsony előtt a tinédzser összeesett a konyhában. Az orvosok a csontrák egy ritka formáját fedezték fel nála.

Nem sokkal ezután megműtötték. Sikerült eltávolítani a daganatot a gerincéből, majd a műtétet több hónapos kemoterápia követte. Tele volt energiával, de a kezelés megviselte.

– Mindig pozitív volt, amikor kórházba került, mindig figyelt rám, és mindig azt mondta, hogy ne sírjak” – mondta Athena édesanyja, Caroline. – Tudtuk, hogy a rák nagyon agresszív… ő harcolt, ameddig csak tudott, de végül túl gyenge volt ahhoz, hogy felkeljen az ágyból… Röviddel a 13. születésnapja után elvesztettük őt.

Nem sokkal a temetés után Athena édesapjára várt a szívszorító feladat, hogy összecsomagolja a holmiját. Amikor felemelte a tükröt a falról, meglepetten látta, hogy Athena írt egy üzenetet a hátuljára.

– Nem tudtam elhinni, amikor megláttam ezt az írást. Annyira megható. Amikor először láttam, szóhoz sem, jutottam – mondta Dean.

Elkezdte olvasni, de abba kellett hagyni egy idő után, mert egyszerűen túl sok volt – összetörte a szívét.

“Nem a happy and a fontos, hanem maga a történet.”

„A boldogság csak rajtunk múlik. Talán nem is a boldog befejezés a fontos, hanem maga az élet.”

„A boldogság csupán az út és nem az úti cél. Köszönöm, hogy vagytok nekem. Legyetek, boldogok, szabadok és higgyetek.”

„Tudják, hogy miket tettem, de azt nem, hogy min mentem keresztül. A szerelem olyan akár egy tükör, gyönyörű, de könnyű összetörni.”

„A szerelem ritka, az élet tele van furcsaságokkal, semmi sem tart örökké és az emberek változnak. Minden nap különleges, úgyhogy muszáj a legjobbat kihozni belőle. Az embernél bármikor jelentkezhet egy halálos betegség, éppen ezért a legtöbbet kell kihozni az időnkből. Az élet csak akkor rossz, ha magad teszed azzá.”

„Soha ne adj fel semmit, még akkor sem, ha nem sikerül elsőre. Az a lány akarok lenni, aki a rossz napokat jobbá teszi, és akiről azt mondd, hogy mióta találkoztunk, megváltozott az életed.”

“Az élet célja a cél élete.”

“A hétköznapi és a különleges közötti különbség csak egy apróságon múlik. A boldogság irány és nem maga a cél, ahová el akarunk jutni.”

“Csak a nevemet ismeritek, engem nem.”

“Azt tudjátok, mit tettem, de azt nem, hogy min mentem keresztül.”

“A szeretet olyan, mint az üveg: tetszetősen néz ki, de könnyen eltörik.”

“A szeretet ritka, az élet furcsa, semmi nem tart örökké és az emberek változnak.”

“Minden egyes nap különleges, tehát igyekezz minél többet kihozni belőle.”

“Bármikor halálos beteggé válhatsz, tehát minden napodat becsüld meg.”

“Az élet csak akkor rossz, ha azzá teszed.”

“Az élet egy hullámvasút, ahol a lejtmenetek adnak értelmet annak, hogy a csúcsokra is fel lehet jutni.”

“Várom, hogy szerelembe essek valakivel, akinek kitárhatom a szívem.”

“A szerelem nem arról szól, hogy megtalálod, akivel le akarod élni az életed, hanem arról, hogy megtalálod, aki nélkül nem tudod leélni az életedet.”

“Az élet játék mindenki számára, ahol a szerelem az egyetlen nyeremény.”

„A szerelem nem azt jelenti, hogy mennyiszer mondod valakinek, hogy szereted, hanem azt, hogy mennyire bizonyítod valódiságát. A szerelem olyan akár a szellő, érzed simogatását, de sosem láthatod. Szeretnék szerelmes lenni egy olyan emberbe, akinek kitárhatom a szívem.”

„A szerelem nem arról szól, hogy kivel tudod elképzelni a jövődet, hanem arról, hogy ki nélkül nem tudod elképzelni. Az élet, mindenki számára játék, de a szerelem a jutalom. Csak én tudom megítélni magamat.

„Ne ítélj túl hamar, hiszen csak azt látod, amit én akarok megmutatni magamból… az igazságot nem ismered. Szeretném jól érezni magamat és boldognak lenni anélkül, hogy bárki is ítélkezne felettem.”

„Néha a szerelem fáj. Most magammal harcolok. Érzem a fájdalmat. Az álmok az én valóságom. Fáj, de semmi gond. Már hozzászoktam.”

„Ez az én életem, nem a tiéd. Ne aggasszon, hogy mit teszek. Nem számít, ha az emberek utálnak, megítélnek vagy megtörnek, csak az számít, hogy milyen erős vagy, mennyire bírod a megpróbáltatásokat… ez tesz téged azzá, aki vagy.”

Az írás utolsó soraiban Athena arra kéri családját, hogy ne sirassák, ne nehezítsék meg saját életüket.

„Nincs szükség a könnyekre, nélkülük is tudom, hogy mindig mellettem lesztek” – zárta levelét Athena.

– Soha nem fogjuk kidobni azt a tükröt, így olyan, mintha még velünk lenne. Mindig nagyon pozitív volt, sokszor úgy éreztem, mintha ő tartaná bennem a lelket és nem fordítva. Aztán egyik nap már nem tudott többé lábra állni… – mesélte sírva a kislány anyja.

A betegsége ellenére, Athena soha nem veszítette el képességét, hogy pozitív maradjon. Nehéz elképzelni, hogy ilyen bölcs szavak érkeztek ettől a fiatal lánytól.

Ne felejtsd el másokkal is megosztani!