Ezt a 7 traumát okozhatja, ha egy anya nem szereti eléggé a lányát

Azok a lányok, akik úgy nőnek fel, hogy nem kapnak elég szeretetet, érzelmi biztonságot, később felnőtt korukban, érzelmileg labilisek, és önbizalomhiányosak lesznek. A legrosszabb az egészben az, hogy felnőtt korban azt hiszik, hogy a hiba velük van, és nem gondolnak arra, hogy az önbizalomhiány egy gyerekkori állapot eredménye.

Milyen következménye lehet egy érzelemszegény gyerekkori környezetnek?

1. Önbizalomhiány

Ha gyerekként mindig csak kritikákat kapunk, pl. hogy nem tanulsz elég jól, nem elég szép a hajad, ronda ruhákban jársz, stb., akkor ez az elégedetlenségi állapot felnőttkorban átveszi az uralmat az életedben. Mindig azt fogod érezni, amit gyerekkorodban is sokat hallottál : nem vagy elég jó, elég szép, elég okos.

2. Nem bízol meg a környezetedben

Az anyával való kapcsolatból eredeztethető az is, ha nem bízol meg felnőttként a környezetedben, vagy mindig hátsó szándékot feltételezel minden ember cselekedete mögött. Ha gyerekként nem éltél egy stabil érzelmi háttérrel rendelkező családban, akkor később, felnőttként is nagyon szélsőségesek lesznek a társadalmi, és a szerelmi kapcsolataid is.

3. Nehezen ismered fel a korlátaidat

Ha egy érzelmileg elérhetetlen anya mellett nőttél fel, akinek állandóan könyörögni kellett a szeretetéért, akkor igen nehezen boldogulsz felnőttként a világban. Ilyenkor lesz az ember súlyosan féltékeny, elutasító, zárkózott, bizonytalan, de előfordulhat az is, hogy túlságosan sűrűn váltogatja a partnereit.

4. Képtelen vagy megfelelően értékelni önmagad

Ha egy olyan anya nevel, aki folyton csak a saját kudarcairól beszél, állandóan az élet negatívumait emlegeti, akkor hajlamos leszel felnőttként arra, hogy csak a rosszat vedd észre magadban, és a világban is. Felnőttként a kapcsolataidban eluralkodhat a passzivitás, és az empátia hiánya.

“Csúnya és kövér vagyok” – fogod mondani azért, mert anyád is állandóan ezt mondta. Az ilyen embereknek alacsony az önértékelésük, és komoly gát alakult ki bennünk, éppen ezért változtatni sem képesek a helyzeten.

5. Állandó határozatlanság

Az önbizalomhiány, és a félelem egy állandó jellegű határozatlansághoz vezethet. Ebben az állapotban pedig lehetetlen, hogy egy érzelmileg stabil párkapcsolatot alakíts ki. Az érzelmileg instabil nők mindent megtesznek azért, hogy boldog párkapcsolatot alakítsanak ki, küzdenek érte, de sokat szenvednek.

6. Túlérzékenység

Azok a lányok, akik nem kapnak elég anyai szeretetet, túlérzékenyek lesznek. Könnyen a szívükre vesznek mindent, ha valaki negatív megjegyzést tesz rájuk, könnyen feltépheti egyetlen szóval a múlt összes sebeit.

7. Amilyen kapcsolatod volt az anyáddal, olyanok lesznek a jövőbeli kapcsolataid is

Nem hiába tartják úgy, hogy “nézd meg az anyját, és vedd el a lányát”. A legtöbb esetben az anya-lánya kapcsolatból egyenesen lehet következtetni a (szomorú) jövőképre. Ugyanannyi, és ugyanolyan érzelmeket fog belevinni egy nő a házasságába, mint amennyit otthonról kapott. Az önbizalomhiány, önértékelési problémák, kishitűség stb. nem múlik el egyik napról a másikra.

(Forrás: twice.hu)

Szerinted is tanulságos? Akkor ne felejtsd el megosztani!