Hogyan lesz a gyerekből nárcisztikus személyiség? A nevelés az oka? Vagy valami egészen más?

Az Ohio State University kommunikációs és pszichológia szakának oktatói 565, középosztálybeli holland családot vizsgáltak, ahol a gyerek 7-11 éves volt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan lesz valakiből nárcisztikus felnőtt: vajon a nevelésben van a hiba, vagy már a születéskor eldől, milyen személyisége lesz a gyereknek felnőttkorában?

A kutatásból kiderül, hogy azok a szülők, akik túlértékelik, és piedesztálra emelik saját gyermekeiket, jó eséllyel nárcisztikus felnőttet készülnek átadni a társadalomnak.

Az összefüggés nyilvánvaló: a gyerekek elsőként a szüleik értékelésével találkoznak ebben a világban, azt fogadják el igaznak – nem is tehetnek mást – és ha anyuci meg apuci Isten felkent ajándékának tekinti gyermekét, torz tükröt tartva elé, akkor az azt is fogja hinni, hogy neki felsőbbrendűségénél fogva minden jár.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ha gyönyörködünk gyerekünkben, okosnak, szépnek és ügyesnek tartjuk, és megdicsérjük, azzal automatikusan önimádóvá neveljük.

Ha megfelelő keretek között reflektálunk a gyermek tévedéseire, hibáira, megismertetjük a világ működésével, s az önbizalom és az önkritika közti arany középúton igyekszünk tartani.  Normális mértékű szeretetre normális önkép alakul ki a gyerekeknél.

Szerinted is érdekes? Akkor ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: theearthchild.co.za, lemon.hu)