Alig beszélnek róla, pedig ez lehet a szörnyű igazság Szilárd haláláról: Onnan, ahol utoljára látták, valószínű, hogy…

Pintér László, Suhajda Szilárd expedíciójának a vezetője az, aki talán a legtöbb információval rendelkezik arról, mi is történhetett a tragédia pillanatában.

Rajta kívül akik tapasztalatuknál fogva még sokat tudhatnak a Mount Everesten uralkodó körülményekről, a két serpa, akik Szilárd megmentésére indultak.

Egyikük, Mikel elmondta, hogy 7950 méter magasan megtalálták Szilárd sátrát. Ha tudni szeretnéd, mi minden volt benne, ide kattintva kiderül.

Ide kattintva pedig megtudhatod, milyen mellbevágó dolgot árult el az a mászó, aki utoljára látta Szilárdot.

Érdemes azonban arra figyelni, mint mond Pintér László, hiszen mint az expedíció koordinátora és vezetője, ő tudja a legtöbb információt Szilárdról és a tragédiáról. Így nyilatkozott:

“Abban az állapotban, amilyenben a serpa elmondása szerint utoljára látták, mutatott életjeleket, de nem volt reszponzív, tehát nem reagált a külvilágra.

Fagyási sérülések látszottak rajta, illetve agyödéma jelei. Ezek azt jelentik, hogy ugyan mozogni még képes, de már nem tud felállni, és nem tud még segítséggel sem közlekedni.

Éppen ez a korlátozott mozgásképesség lehet az oka annak, hogy esetleg lejjebb zuhant. Valószínű, hogy onnan, ahol utoljára látták Szilárdot ő talán lejjebb csúszott vagy bezuhanhatott a sziklák közé.

Nagyon nagy hegyoldalról van szó, borzasztó nehéz ott bárkit megtalálni, messziről észrevenni. Ez egy két kilométer magas falszakasz. Abból indulunk ki, hogy lezuhanhatott fentről, arról a hegyről, ahol utoljára látták” – mondta Pintér László.

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani!

(Kiemelt kép: Suhajda Szilárd Facebook oldala)