Kiderült, milyen végzetes hiba okozhatta Szilárd halálát, és az is, hogy élhette volna túl

Suhajda Szilárd tragédiájával kapcsolatban most nyilatkozott először bővebben az a hegymászó aki minden bizonnyal utoljára látta őt élve.

Nagyon felkavaró dolgokat mondott, elárulta, milyen volt Szilárd arca, mikor találkoztak, és mire gondolt ő, mikor meglátta.

Ha kíváncsi vagy rá, mi jutott a mászó eszébe, mikor Szilárdra nézett, ide kattintva megtudhatod.

Kollár Lajos a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat expedícióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában minden kényes kérdésre válaszolt Suhajda Szilárd tragédiájával kapcsolatban.

A szakember úgy véli, az is segíthetett volna Szilárdon, ha egyedül érkezve az alaptáborba, felbérel egy-két serpát, akik elkísérik a hegyre és jó eséllyel segítenek rajta, mielőtt nagy bajba kerül.

Ő azonban mindenképp egyedül szertett volna mászni. Pedig az is megoldás lett volna, ha egy másik magyar mászó elkíséri, például Klein Dávid.

“Klein Dávid is volt párja már Szilárdnak, de valami miatt most egyedül ment. Nem kívánom én ezt taglalni, de biztos lett volna.

Én azt gondolom, hogy mégis jobb az, ha csapatban működünk, kettő, három, négy azért mindenképpen, tehát ez mégis egy gondoskodó társaság. Nem vagyunk akkora rekorderek, hogy az egész világ arra figyeljen, lépünk-e kettőt az Everesten” – mondta Kollár Lajos.

Az expedícióvezető azt is elárulta, mi volt Suhajda Szilárd legnagyobb hibája:

A legnagyobb kudarc nyilván azt éri, aki effektíve ott van, ő viseli a legnagyobb felelősséget, ezért is van az, hogy mondhatok én akármit, hogy most kell visszafordulni, most kell előre menni. Énnekem ezt úgy kell mondanom, hogy el is higgye, úgy kell mondanom, hogy ezt meg is tegye.

Ha nem teszi meg, akkor azt mondom, hogy a döntés az övé, ez így működik. Ez történt sokszor nálunk a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciókban, mondjuk, 80 százalékos vagy 85 százalékos sikerrel tudom magaménak ezt a fajta dolgot.

Volt olyan, ami nem sikerült, és ez 2013-ban Erőss Zsolt és Kiss Péter halálához vezetett. Zsolt azt mondta, hogy nem fordulnak vissza, egy óra múlva csúcson vannak. Rendben van, ez még lehet, hogy talán bele is fér. Öt óra lett belőle. Ez nem fért bele.

Ehhez már az ember nem tud hozzászólni, de ez hiba, nem keresem ebben sehol sem a hibást, ezek csak a tények, hogy igen, vigyázni kell, a csúcs vonzása, az elhivatottság, a motiváció rendesen túl tudja értékelni a saját teljesítményünket” – mondta.

Kollár Lajos az Origo-nak is azt nyilatkozta, hogy Szilárdnak vissza kellett volna fordulnia.

“A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza azt a döntést, hogy visszafordul.

Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni.

Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben – nepáli idő szerint -, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Az Everesten extra hideg időjárás volt ebben az évben, voltak csúcsmászások, de tizenvalahány haláleset is volt.

Még egyszer mondom, megértem Szilárdot, mert elképesztő munkát tett bele, hogy elérje a célját, nem tudott visszafordulni. Mit lehet mondani most? Semmit” – hangsúlyozta Kollár Lajos, aki 10 évvel ezelőtt Erőss Zsoltot és Kiss Pétert veszítette el a Kancsendzöngán, ami a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa.

Itt megnézheted meghallgathatod az expedícióvezetővel készült interjút:

Te mit gondolsz? Ne felejtsd el megosztani! 

(Kiemelt kép: Suhajda Szilárd Facebook oldala)