Sajnos Magyarországon még mindig alig ismerik ezt az ízletes és egészséges alapanyagot, pedig nagyon megéri fogyasztani

A vörös lencse az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel sokkal egyszerűbben elkészíthető, mint a társai. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy nem rendelkezik külső héjrésszel és ezért előzőleg nem szükséges beáztatni.

A táplálkozási szempontból a vörös lencse kiemelkedik a bőséges rosttartalmának köszönhetően, segíti a bélmotilitás fokozását és a székrekedés megelőzését illetve kezelését. Emellett könnyen eltelít és szabályozza a vércukorszintet is.

Nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely különösen jól hasznosul, ha C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztunk mellé, mivel az serkenti a felszívódását.

Figyelemre méltó a folsav tartalma, amely a terhesség alatt egy fontos vitaminnak számít és támogatja a fejlődő gyermek idegrendszeri fejlődését, megelőzve a velőcső záródási rendellenességet. Továbbá szerepet játszik a fehérje és a nukleinsavak anyagcseréjében és a megfelelő vérképzésben is.

Emésztése is egyszerűbb, mint a többi lencséé, hiszen, ahogyan azt már említettük, nem rendelkezik külső héjrésszel, aminek köszönhetően nem okoz jellegzetes tüneteket.

Elkészítési mód

Nem kell előzetesen beáztatni a főzés előtt. Azonnal felhasználható.

  • 1 csésze vörös lencse
  • 2,5 csésze víz
  • Bors

Egy szűrőn keresztül alaposan mosd meg a lencsét folyó hideg víz alatt. Öblíts le róla minden rátapadt szennyeződést. Tedd egy serpenyőbe és add hozzá a vizet. Kezdd el főzni és ha felforrt, akkor vedd takarékra a tűzhelyet.

25 percen keresztül főzd, időnként megkavargatva, nehogy összeragadjanak a szemek. Ízlés szerint sózd és borsozd. Akkor lesz kész, ha már egyfajta sűrű püré keletkezik belőle.

Ennyi az egész, reméljük, te is szívesen fogyasztod majd!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: tudasfaja)