Dermedve néztem a barátnőmet, ahogy serpenyőjét fejjel lefelé a sütőbe teszi, de neki volt igaza: eltűntek róla a foltok

Az öntöttvas serpenyő a legtöbb konyhában megtalálható, hiszen a finom húsok elkészítéséhez nélkülözhetetlen. Ínycsiklandó húsokat süthetünk benne, de az elmosása nem mindig a legegyszerűbb.

Ha az öntöttvas serpenyő nagyon zsíros, vagy a külsején – belsején zsíros lerakódás van, amit sehogy nem tudsz eltüntetni, ne dobd ki, próbáld ki ezt a tippet:

Az öntöttvas serpenyőt mosd el egy szivaccsal, mosogatószerrel. Ha nagyon makacs a lerakódás, egy kevés sót is önthetsz a szivacsra és azzal is átdörzsölheted. Majd tiszta vízzel mosd el a serpenyőt és töröld szárazra.

Egy puha rongy, vagy egy papírtörlő segítségével kend be repceolajjal a belsejét. Ha a külseje is piszkos, akkor azt is kend át. A sütőt melegítsd elő 110 fokosra és tedd fejjel lefelé a serpenyőt a sütőrácsra, tégy alá egy alufóliával kibélelt tepsit, hogy arra csepegjen a zsiradék. Ha nagyon makacs szennyeződések vannak rajta, a hőfokot feljebb is kapcsolhatod. Hagyd a sütőben 1 órán át.

Majd kapcsold le a sütőt, hagyd a serpenyőt kihűlni, vedd ki és már kész is. A serpenyőn egy zsírfolt sem marad és többé nem ragadnak le benne a sültek. Ne dobd ki az öntöttvas serpenyőket, hiszen ilyen egyszerűen kitisztíttatod őket. Ez a módszer csak az öntöttvas serpenyők esetében alkalmazható, amelyeknek fém fogójuk van! Műanyag, vagy fa fogóval, vagy füllel rendelkező serpenyőt, vagy edényt ne tisztíts így.

Sok sikert!

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla! 

(Forrás: ketkes)