Önts sört egy tányérba és tedd ki a kertbe: ez a jó kis trükk egész nyáron és kora ősszel a hasznodra lesz

Jóleső érzés a forró nyári délutánokon egy árnyas fa alatt pihenni, hacsak nem zavarják meg nyugalmunkat a különböző bogarak, rágcsálók, csúszómászók.

A vidéki élet szépségeihez természetesen hozzátartoznak a különböző élőlények is, azonban ha már túlszaporodnak, tennünk kell ellenük valamit.

Nézzük, milyen természetes megoldások léteznek annak érdekében, hogy megszabaduljunk a kertünkbe előforduló betolakodótól.

1. LEVÉLTETVEK ELLEN

Tekerjük körbe a kezünket ragasztószalaggal, és érintsük meg a növények leveleit.

Ezzel a módszerrel könnyedén csökkenteni tudjuk a levéltetű-populációt. Jó tudni, hogy a levéltetvek messze elkerülik a muskátlikat, ezért nem árt minél több muskátlit ültetnünk a kertünkbe.

2. CSIGÁK

A csigák leginkább éjszaka lepik el a növényeinket. Este tegyünk ki számukra egy kis ital-csapdát a növények mellé.

Kb.egy méternyi távolságra helyezzük el a kis tálacskákat, és töltsük meg őket sörrel, vagy tejjel. Á

ssuk el az edényeket a földbe, úgy, hogy a peremük 1,5 centi magasságban legyen kint. Ebbe szépen bele fognak mászni, és reggel könnyű lesz összegyűjteni őket. A csigák nem szeretik a fenyőtüskés területeket sem. Szórjuk meg a növényeink körül fenyőtüskével

3. KÁPOSZTALEPKE

Elég nehéz ellenük védekezni. Szemfülesnek kell lenni, hiszen a rajzás előtt, az első kis lárvák megjelenéskor a legmegfelelőbb erre az időpont.

Hamar behatolnak a káposztafélék belsejébe, és szép csendben felzabálják a leveleket. Védelmet nyújthat ha a káposzta mellé kaprot, köményt, vagy ánizst ültetünk.

4. SZÚNYOGOK

A legszemtelenebb esti vérszívók nem szeretik a szegfűszeg, bazsalikom, eukaliptusz, és ánizs illatát. Használjuk ezek illóolaját, a szúnyogok messze el fognak kerülni.

5. LÓDARÁZS

Tegyünk egy hamuzóba egy kevés őrölt kávét, gyújtsuk meg, majd fújjuk ki, hagyjuk füstölni. A lódarazsak nem szeretik az erőteljes illatú füstöt.

6. VAKOND

A vakond egyrészt nagyon hasznos, hiszen megeszi a zöldségeskertet és gyümölcsfákat rongáló kártevőket, másrészt pedig bosszúságot is okoz, mivel feltúrja az egész kertünk.

Hogyan védekezhetünk ellene? Egyengessük el a vakondtúrást, mélyítsünk bele egy lyukat, majd töltsük fel egy kevés szappanos vagy fokhagyma tinktúrás vízzel. Ettől a vakond el fog menekülni a kertünkből.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

(Forrás: blikkruzs.blikk.hu)