Megkérdezték az öreg szállodaportást, milyenek a magyarok. Válaszát nem győzték csodálni:

Az egyik barátnőm apukája, Józsi bácsi szállodában dolgozott portásként. A turisták nagyon bírták, mert jól beszélt angolul, és könnyen bratyizott bárkivel!

Az egyik nyáron kikönyörögtem nála, hogy hadd dolgozhassak a hotelben…Imádtam, nagyon izgalmas meló volt, és rengeteget tanultam:

Egyszer hallom, hogy az öreg két turistát tart szóval. Mikor azok is szóhoz jutnak, az egyik megkérdezi: „Milyenek itt az emberek?” Az öreg visszakérdez: „Maguknál otthon milyenek?” A turista fintorog:

„Csupa csaló és naplopó! Az öreg erre: „Sajnos itt sem jobb a helyzet, csupa link alakot fog csak találni!” A turisták orrukat lógatva mentek fel a szobájukba…

Aztán pár nap múlva egy másik turistacsoport dumál az öreggel. Megint előjött a kérdés: „Milyenek itt az emberek?” Az öreg fél mosollyal ránéz: „Hááát…Maguk felé milyenek?”

A külföldi büszkén mondja: „ Barátságosak és nagyon becsületesek!” Az öreg egyre szélesebb mosollyal: „Szerencséje van! Itt is ugyanilyen nagyszerű embereket fog találni!” A csoport jókedvűen indult a városba…

Teljesen elhűltem! Nem ilyen kétszínűnek ismertem meg az öreget!! Erre mindenkinek mást mond…!!! De mikor kérdőre vontam, csak nevetett: „Andi, aki alapból rossz szemmel néz másokra, az mindenhol csak rossz embereket fog látni… de aki melegszívű és szereti az embereket, az a világon mindenhol barátságos emberekkel találkozik.”

Még mindig nem értettem… De elhatároztam, hogy kipróbáltam: aznap rámosolyogtam a bolti eladóra, a zöldségesre és az újságosra.. Mindenkivel kedves voltam, akivel csak találkoztam..

Minden esetben működött!!!! Csupa-csupa kedves ember vett körül! Alig hittem el!!! Azon kaptam magam, hogy kimondom „Mekkora varázsló az öreg!”…

És attól a naptól én is varázsló lettem: kedves embereket tudok varázsolni magam köré!

Próbáld ki Te is, az erő Veled van!

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljuthasson! 

(Képünk illusztráció)